Onderhoud van rieten daken

Onderhoud

Een begroeid en versleten dak met voldoende dikte kan gerepareerd worden. Bij reparatie wordt evenals bij restauratie de toplaag van het dak verwijderd, waarbij doordekken niet nodig is.

Repareer mijn dak
Onderhoud

Waarom reparatie?

Bij een dak met voldoende dikte is het niet nodig het gehele restauratie-proces te doorlopen. Het wegsnijden en doordekken is namelijk overbodig. Bij een dergelijk dak worden mos en algen verwijderd, het dak wordt op slechte plekken bijgestopt en zowel het dak als de dakranden glad en strak geklopt. Deze behandeling noemen wij een reparatie.

 

Onderhoud

Mos en algen verwijderen, het kammen

Het kammen van een rieten dak gebeurt met behulp van een simpel broodmes of een electrische heggenschaar. Met dit gereedschap wordt het laagje van mos en algen van het dak verwijderd. Belangrijk is dat er niet teveel van het dak wordt afgesneden, dit kost levensduur. Na het wegsnijden van dit laagje wordt het schone riet glad en strak geklopt met de dekspaan. Belangrijk is dat na het vlak kloppen, het oppervlak wordt schoongeveegd met een harde bezem.

 

Na de werkzaamheden zal het dak weer kunnen drogen en heeft het een langere levensduur. Ook krijgt het riet bijna de oude kleur terug en ziet het dak er als nieuw uit.

 

Onderhoud

Bijstoppen

Soms blijkt dat een rieten dak op bepaalde plekken is ingesleten. Dit kan komen door mos- en algenbegroeiing of bijvoorbeeld door slechte waterafvoer, waardoor het riet sneller gaat rotten en slijten. Dergelijke ingesleten plekken in het dak vullen we aan met nieuw riet. Dit proces wordt bijstoppen genoemd. Door het bijstoppen wordt het oppervlak weer egaal en is het dak beter bestand tegen de elementen.

 

Onderhoud

Glad kloppen

Het gehele dak wordt afgewerkt; alles wordt weer glad en strak geklopt. Het resultaat: een dak dat bijna identiek is aan een geheel nieuw rieten dak. Details zoals dakkapellen, afvoerpijpen e.d. worden sierlijk in het dak verweven. Onder- en zijkanten worden haarscherp, strak en recht geklopt. Met een harde bezem vegen we als laatste alle losse sprietjes van het oppervlak.

Onderhoud

Het opruimen

Na onze werkzaamheden worden de luchtdoorlatende zeilen weggehaald en de tuin en het erf schoongeblazen met een bladblazer. Al het (riet)afval wordt meegenomen in onze kiepkar. U wordt dus niet opgezadeld met een hinderlijke volle container op de dam of een rommelige tuin vol rietresten.

Boederij Hulshorst

Restauratie rieten dak
Doordekken rieten dak Hulshorst

Er is gekozen de oorspronkelijke rietkap door te dekken. Oorspronkelijke situatie Een authentieke woonboerderij te Hulshorst. Het rieten dak dateerde uit 1983. Nu in 200....

Meer over dit project

Boerderij Eemnes

Onderhoud rieten dak
Boerderij Eemnes

Rietdekkers Steven en Corné hebben samen deze klus geklaard. Het rieten dak van deze gedeelde woonboerderij  was toe aan onderhoud. Op diverse plaatsen in het....

Meer over dit project