Restauratie van rieten daken

Restauratie

Restauratie

Een dak waar het bindmateriaal tevoorschijn komt is volgens Rietbeheer nog lang niet versleten! Vanaf de kap gemeten zit het bindmateriaal op circa 17 centimeter, er is dus nog voldoende riet over om het dak te restaureren. De methode die Rietbeheer toepast noemt men doordekken. Een doorgedekt dak gaat circa 10 tot 15 jaar langer mee!

Restauratie

Waarom doordekken en geen nieuw rieten dak?

Doordekken kent een aantal sterke voordelen ten opzichte van een nieuw rieten dak. Onderstaand deze voordelen op een rijtje:

 

  • Daken die 20 jaar en ouder zijn hebben zichzelf kwalitatief bewezen. Deze daken zijn kurkdroog en van bovengemiddelde kwaliteit. Reden genoeg om dit riet te houden en niet voor een hoge afvalprijs te storten op de stortplaats.
  • Minder rommel in en om huis, het huidige dak wordt niet gesloopt.
  • Uw huidige dak gaat 10 tot 15 jaar langer mee.
Restauratie

Tuin en erf beschermen voor rietafval

Afval was in het verleden een groot probleem. Tuinen en grindbakken werden na de werkzaamheden wel schoongemaakt, maar het riet ging overal tussen zitten en bleef nog maanden na voltooiing van de klus zichtbaar aanwezig.


Voordat Rietbeheer start met de werkzaamheden bedekken we de tuin en alles wat in de buurt van het dak staat met een luchtdoorlatende folie. Nergens valt meer riet tussen en planten en het gras onder de folie groeien gedurende de werkzaamheden gewoon door. Tevens werken we met een dichte steiger, 90% van het rietafval valt niet op de grond, maar wordt opgevangen op deze steiger.


Op deze manier voorkomen we dat de tuin vernield wordt en er rommel achterblijft na de werkzaamheden. Bovendien scheelt het flink wat tijd met opruimen, dus twee vliegen in één klap.

Restauratie

Het doordekken van het rieten dak

Met doordekken begin je onderaan het dak. Telkens wordt er een laagje van 30 cm teruggehaald en wordt de verweerde buitenlaag van het riet gesneden. Het schone oude riet ligt nu los op het dak en wordt doorzeefd met nieuw riet dat we tussen en op het bestaande riet schuiven. Na het bijstoppen wordt de laag riet geëgaliseerd met de rietklopper.


Omdat het bestaande bindmateriaal niet meer voldoet, wordt bovenop het riet een staaldraad gelegd. Om het geheel naar de kap toe te trekken worden roestvrijstalen draadjes naar de kap genaaid en daarna kan het riet tussen de staaldraad en de kap worden opgesloten. De staaldraad die dwars op de rietrichting ligt komt minimaal 10 cm onder het oppervlak te liggen. Het dak kan nu dus jaren slijten voordat het weer in het zicht komt !


De totale dikte van het doorgedekte dak varieert tussen de 22 en 26 cm. Ter vergelijking; een nieuw rieten dak varieert tussen de 28 en 32 cm dikte. Bijna een nieuw dak dus!

Restauratie

Afwerken van het doorgedekte dak

Wanneer het gehele dak is doorgedekt, wordt van boven naar beneden het oppervlak strak glad en recht geklopt. Details zoals dakkapellen, afvoerpijpen e.d. worden sierlijk in het dak verweven. Onder- en zijkanten worden haarscherp strak geklopt. Met een harde bezem vegen we als laatste alle losse sprietjes van het oppervlak.

Restauratie

Het opruimen

Na de werkzaamheden worden de luchtdoorlatende zeilen weggehaald en de tuin en het erf schoongeblazen met een bladblazer. Al het (riet)afval wordt meegenomen in onze kiepkar, dus geen hinderlijke container op de dam.

Boederij Ermelo

Vernieuwing rieten dak
Boerderij Ermelo

Het rieten dak van deze woonboerderij in Ermelo is aan de onderzijde geheel vernieuwd en aan de bovenzijde gerepareerd. Het riet dat voor deze woning is gebruikt is ....

Meer over dit project

Boerderij Vierhouten

Restauratie rieten dak
Velux dakraam in bestaand rieten dak plaatsen

Velux dakramen in ons bestaande rieten dak om binnenlicht en uitzicht de creëren was de wens van de bewoners van deze pittoresque boerderij. Om optimale lichtinval i....

Meer over dit project