Onderhoud rieten dak: Doordeken

Waarom doordekken en geen nieuw rieten dak?

 

Doordekken kent een aantal sterke voordelen ten opzichte van een nieuw rieten dak. Hieronder zetten wij de voordelen op een rijtje

  • Wanneer de binddraden boven op uw dak zichtbaar worden ligt er vaak nog een laag van 20 centimeter droog riet op uw dak dat zich in veel gevallen al 20 jaar heeft bewezen.
  • Wij testen of dit riet daadwerkelijk hard en lang genoeg is om te her gebruiken.
  • Wanneer het riet hergebruikt kan worden hoeft het dak niet gesloopt en afgevoerd te worden.
  • Uw huidige dak gat 10 tot 15 jaar langer mee.

 

Het doordekken van een rieten dak.

Met doordekken begin je onderaan het dak. Telkens wordt er een laagje van 30 cm teruggehaald, en wordt de verweerde buitenlaan van het riet gesneden. Het schone oude riet ligt nu los op het dak en wordt doorzeefd met nieuw riet dat we tussen en op het bestaande riet schuiven. Na het bijstoppen wordt de laag riet geëgaliseerd met de rietklopper.

 

Wanneer het bestaande bindmateriaal niet meer voldoet, wordt bovenop het riet een nieuw staaldraad gelegd, vaak zijn de stalen draden nog prima en kunnen deze hergebruikt worden. Om het geheel naar de kap toe te trekken worden roestvrijstalen draadjes naar de kap genaaid en daarna kan het riet tussen de staaldraad en de kap worden opgesloten. De staaldraad die dwars op de rietrichting ligt komt minimaal 10 cm onder het oppervlak te liggen. Het dak kan nu dus jaren slijten voordat het weer in het zicht komt !


De totale dikte van het doorgedekte dak varieert tussen de 22 en 26 cm. Ter vergelijking; een nieuw rieten dak varieert tussen de 28 en 32 cm dikte. Bijna een nieuw dak dus!

Afwerken van het doorgedekte rieten dak

Wanneer het gehele dak is doorgedekt, wordt van boven naar beneden het oppervlak strak glad en recht geklopt. Details zoals dakkapellen, afvoerpijpen e.d. worden sierlijk in het dak verweven. Onder- en zijkanten worden haarscherp strak geklopt. Met een harde bezem vegen we als laatste alle losse sprietjes van het oppervlak.

Wij beschermen uw tuin voor rietafval!

Afval was in het verleden een groot probleem. Tuinen en grindbakken werden na de werkzaamheden wel schoongemaakt,. maar het riet ging overal tussen zitten en bleef nog maanden na voltooiing van de klus zichtbaar aanwezig.

 

Wij houden er erg van om een strak dak af te leveren en de tuin net zo strak achter te laten als toen wij kwamen.

Om dit te realiseren dekken wij eerst de tuin af met een luchtdoorlatend zeil.

Zo kunnen wij voorkomen dat de tuin vol komt te liggen met riet, en het gras groeit onder dit zeil gewoon door.

Tevens werken we met een dicht steiger, 90% van het rietafval valt niet op de grond maar wordt opgevangen in het steiger.

 

Op deze manier voorkomen we dat uw tuin wordt vernield en dat er rommel achterblijft. Bovendien scheelt het flink wat tijd met opruimen, dus twee vliegen in één klap.