Onderhoud rieten dak: Scheren

Waarom worden rieten daken geschoren?

 

  • Wanneer de toplaag van het rieten dak zover is verteerd dat er een plakkerige laag op het dak ligt die langzaam droogt moet het dak geschoren worden. 
  • Wij streven er naar om scheren zo lang mogelijk uit te stellen. 
  • Wanneer er jaarlijks wordt gesprayd tegen mos en algen wordt een rieten dak de eerste keer pas geschoren na 12 tot 14 jaar.
  • Wordt er niet gesprayd dat zal het dak geschoren moeten worden na 7 tot 8 jaar.

 

Schimmels zijn de vijand van het rieten dak

Schimmels zijn niet te voorkomen in een rietendak, schimmelsporen worden via de lucht getransporteerd en waaien zo in het rietendak. Schimmels zijn er in vele soorten maar hebben 1 ding gemeen, ze hebben vocht nodig om te overleven. 

Om deze reden moet een rieten dak geschoren worden wanneer de toplaag van het riet is verteerd of bedekt is onder een laag mos en algen. Zouden we niet scheren dan gaan de schimmels steeds dieper in het dak omdat het vocht ook steeds dieper in het dak doordringt.

Bijstoppen

Soms blijkt dat een rieten dak op bepaalde plekken is ingesleten. Dit kan komen door mos- en algenbegroeiing of bijvoorbeeld door slechte waterafvoer, waardoor het riet sneller gaat rotten en slijten. Dergelijke ingesleten plekken in het dak vullen we aan met nieuw riet. Dit proces wordt bijstoppen genoemd. Door het bijstoppen wordt het oppervlak weer egaal en is het dak beter bestand tegen de elementen.

Rietendak glad en strak kloppen

Het gehele dak wordt afgewerkt; alles wordt weer glad en strak geklopt. Het resultaat: een dak dat bijna identiek is aan een geheel nieuw rieten dak. Details zoals dakkapellen, afvoerpijpen e.d. worden sierlijk in het dak verweven. Onder- en zijkanten worden haarscherp, strak en recht geklopt. Met een harde bezem vegen we als laatste alle losse sprietjes van het oppervlak.

Rietbeheer Ermelo                          

Horsterweg 165

3853JB ERMELO

 

Kantoor                          0341-252556

Boelie van de Beek     0654-958473

 

email:                             info@rietbeheer.nl

 

Referentie:

Rietbeheer reinigt jaarlijks mijn rietendak door het in te spuiten met een door hun zelf ontwikkeld anti mos en anti alg substantie, zij doen dit met een eigen systeem waarmee ze tot wel 10-12 meter hoog gericht kunnen spuiten. Erg mooi en professioneel. Het reinigen van mijn leiendak in Bussum, laat ik jaarlijks doen. De kosten vallen erg mee, je moet hier denken aan 275-350 euro voor een gemiddeld dak. Een echt ouderwets bedrijf, een aanrader voor iedereen die zijn huis goed wil onderhouden"